HTML

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

Linkblog

2008.12.13. 14:35 solymi

Senki se higgye azt, hogy ez szórakozás!

 A mai penitencia: A SÖR ÉS ÉN.

A sört már az Ó-Egyitpomi kultúrában is itták ami azt jelenti, hogy közel 7000 éves hagyományőrzésről van itt szó, és ezt személyes küldtésnek is tartom. Ez az ókori sör természetesen nem is hasonlít a mai formájára a sörnek. Az európai sör az 5. századtól kezdve kezdte a fejlődését, és a rövidlátó britanniai egyház már ekkor elhatárolódott a mértéktelen sörfogyasztástól. A 15. században a remek germán emberek törvénybe is foglalták, hogy mit kell tartalmaznia, amivel már eljutunk a mai nedűig.

A hagyományőrzésen túl élttanilag is fontos szerepe van, nézzük ezeket sorra:

  1. A sör 90 - 95 % vízből áll, ami jobb mint a csapvíz mivel a sörben forrásvíz található, így ez nem tartalmaz mindenféle nehéz fémet, illetve a kéntartalmú csoportok az erjesztés során is magukhoz vonzzák a maradékot is. 
  2. Fél liter sör kb. 15g szénhidrát van, ami 180 kcal energiát ad. Ezzel szenben például a kólában 27g szénhidrát, és 210 kcal található, a tejben  27g szénhidrát, és 325 kcal energia található. A sörben található cukor nem gyorsítja a fogszuvasodást!
  3. Egy üveg sörben kb. 2 g fehérje van, ami segíti a sejtképződést, és az izmok energia aktíválásban is nagy szerepe van.
  4. A 4g B-vitamin fél literenként elengedhetetlen az idegek, a látószervek, a máj működéséhez, befolyásolják a bőr és haj szerkezetét, a zsír- és szénhidrátanyagcserét, az izomműködést. 
  5. A csontozat erősítésében jelentős szerepe van a kalciumnak ami úgyszintén megtalálható az italban, bár kis mennyiségben.
  6. Fertőtlenítő hatású, így véd a betegségekkel szenben.
  7. Az alkohol higítja a vért, csökkenti a koleszterin szintet és megelőzi a szívbetegségek kialakulását is.
  8. Vízhatjó hatású, ami a vesekő képződés esélyét csökkenti, ebből az okból kifolyólag aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti.
  9. Stressz oldásban is nagy szerepe van: Nyugtató, altató hatású.
  10. Biotin, vagy H vitamin erős körömket, és egészséges hajat eredényez.

Azért a sörfogasztás nem csak móka és kacagás. A túlzott alkoholfogyasztás azonban hosszú távon számos betegséget okoz, károsítja a májat, az idegrendszert, és megrövidíti az élettartamot. Az alkohol rövid távú hatásai közé tartozik a koncentráció csökkenése és a reakcióidő megnövekedése.

Egy 70 kilogrammos ember mája óránként 7 g alkoholt (kb. fél üveg sört) képes feldolgozni, 24 óra alatt legfeljebb 150 g-ot. Ha valaki egyszer-egyszer a kelleténél többet iszik, nem esik baja (ha nem vezet autót, nem nyúl gépekhez és nem megy ki a forgalmas utcára). 

A sörhas is a problémás területek közé tartozik. Ez csak közvetett hatása a sörnek, mivel kevés szénhidrátot, és zsírt egyáltalán nem tartalmaz. Mindinkább a sörivás közben fellépő megnövekedett étvágy a ludas, illetve az, hogy a szervezet a sörrel bevitt szénhidrátot égeti a zsír helyett. Továbbá a máj is órákra levan terhelve az alkohol bevitel miatt.

Tehát igyunk egy keveset, és ne felejtsük el, hogy a cigarettázás sokkal kockázatosabb, mint az ivás.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kerettagok.blog.hu/api/trackback/id/tr10820695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása